Stravovanie pri artróze, artritíde, cukrovke či vysokom krvnom tlaku

05.02.2018 Ľubica Kosecová

Zmena životného štýlu môže byť oveľa príjemnejšia, ako pravidelné užívanie liekov. Prečítajte si viac v článku o jedle, ktoré lieči.

Strava ako liek - Kúpele Dudince

Ako môže strava pomáhať predchádzať bežným chorobám

Aj v Kúpeľoch Dudince nám záleží na zdravom stravovaní. Do nášho jedálnička preto zaraďujeme potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať zdravotným problémom. Presvedčte sa o tom sami počas vášho pobytu.

 

Artritída, artróza

Osteoartrózu aj reumatoidnú artritídu spôsobuje zápal kĺbových tkanív. Niektoré potraviny obsahujú zlúčeniny, ktoré majú výrazne protizápalové vlastnosti, predovšetkým tuky v mastných rybách. 

 

Odporúčané potraviny:

  • Losos a mastné ryby
  • Zelená listová zelenina, paprika, brokolica (obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť kĺby)
  • Šťava z granátového jablka (toto perzské ovocie má protizápalové účinky a veľa antioxidantov, denne stačia 2 – 3 lyžice neriedenej šťavy)
  • Ananás (bromelín, enzým prítomný v tomto ovocí zmierňuje aj zápal) - vhodný je asi pohár denne tejto šťavy
  • Kurkuma, ďumbier, klinčeky (zmierňujú bolesť a opuchy, okrem toho obsahujú antioxidanty, ktoré sú dôležité pri spomaľovaní poškodenia chrupaviek a kostí, vyvolanom artrózou)
  • Zelený čaj, cibuľa, bobuľové ovocie, paradajková šťava, citrusové ovocie (rôzna ponuka, spoločný menovateľ - kvercetín, ktorý funguje ako silný protizápalový prostriedok)


Čomu sa vyhýbať:

  • Rastlinným olejom, mastnému mäsu, mliečnym výrobkom s vysokým obsahom tuku
  • Spúšťačom alergie – napr. mliečnym výrobkom, kukurici, pšenici

 

Cukrovka

Vyhýbajte sa sladkým potravinám. Vhodné nie sú ani rafinované sacharidy – napr. koláče, keksy, palacinky a všetky potraviny z bielej múky. V tele sa rýchlo menia na glukózu alebo cukor. Takisto škodí prejedanie.

 

Odporúčané potraviny:

  • Celozrnné potraviny a strukoviny – fazuľa, cícer, hrach, šošovica a sója (pretože sa pomaly trávia, cukor sa do krvi uvoľňuje pomaly) 
  • Ovocie a zelenina (napr. mrkva má málo energie, ale zároveň je plná vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie)
  • Škorica (znižuje hladinu cukru v krvi, pol lyžičky denne je dobrý zámer)
  • Ocot a citrónová šťava (kyslosť spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a vedie k pomalšiemu uvoľňovaniu glukózy do krvného obehu)
  • Arašidové maslo a orechy (malá hrsť arašidov, alebo lyžica prírodného arašidového masla 5x týždenne)
  • Olivový olej znižuje hladinu cukru v krvi


Čomu sa vyhýbať:

  • Cukor a rafinované obilniny (potraviny z bielej múky), vrátane bielej ryže a chleba. Strava bohatá na tieto potraviny je základnou príčinou cukrovky. 
  • Plnotučné mliečne výrobky, mastné červené mäso a potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov

 

Vysoký krvný tlak

Ide o najrizikovejší faktor mozgovej mŕtvice a hlavného spoluúčastníka pri infarkte a zlyhaní obličiek. Vek, stres a strava, ktorú pravidelne konzumujete, to všetko prispieva k zvýšenému krvnému tlaku. 

 

Odporúčané potraviny:

  • Sója, strukoviny, orechy a semená
  • Banány, zemiaky, sušené ovocie a iné potraviny s vysokým obsahom draslíka (jedzte viac ovocia, zeleniny a menej priemyselne spracovaných potravín)
  • Nízkotučné a odtučnené mliečne výrobky (hrnček odtučneného mlieka má dobrý vplyv na kosti, ale aj na cievy. Mliečne výrobky znižujú krvný tlak vďaka obsahu vápnika, draslíka a horčíka – všetky totiž uvoľňujú tepny a zlepšujú prietok krvi)


Čomu sa vyhýbať:

  • Sodík – znížte príjem soli​
  • Alkohol  avšak pravidelné umiernené pitie je pre srdce prospešné, pretože zvyšuje hladinu HLD (dobrého) cholesterolu a krv je menej náchylná na zrážanie (jeden drink denne neškodí)
  • Káva a iné nápoje s obsahom kofeínu (4 až 5 šálok denne zvyšuje hladinu stresových hormónov až o 32%, čo následne zvyšuje krvný tlak)

Subscribe to our mailing list

Please fill this form, if you want to receive newsletter from Spa resort Dudince Ltd. Besides you can look forward to special offers just for newsletter subscribers.